• Studii astrologice personalizate

 • „In this hour, I do not believe that any darkness will endure.” – J.R.R. Tolkien

  Unul dintre sentimentele cele mai puternice care mă încearcă zilele acestea, privind la atrocitățile care se petrec în Ucraina, este acela că s-a deschis o capsulă a timpului și din ea s-au revărsat peste lume, întocmai ca din cutia Pandorei, cele mai urâte lucruri. De îndată ce delirul abject al Moscovei îți ajunge la urechi, de îndată ce vezi ororile rămase în urma trupelor rusești nu se poate să nu te gândești că unii au rămas prizonierii unei alte epoci pe care încearcă acum, sper că în zadar, să o reinstaureze, să o reverse peste lume ca pe o noapte adâncă.

  Astrologic, nu mă pot gândi decât la tranzitul lui Pluton prin Capricorn, tranzit care se va încheia curând (2024), dar anul viitor, această planetă va da o raită prin Vărsător, așa de preview. Pluton se află din 2008 pe teritoriul Capricornului, semn guvernat de Saturn sau Cronos, nimeni altul decât Timpul. Iar Saturn este în această perioadă în careu cu nodurile lunare, ceea ce ne poate arăta lecțiile neînvățate până acum. Iată, deci, cum pare că din paginile cele mai oribile ale trecutului coboară ceva ce amenință să devină prezent. Reordonarea realității nu se poate face fără să rezolvăm trecutul. De aceea, se pot reactiva situații rămase neterminate, neclarificate, nepurificate.

  Pentru că Pluton se pregătește să își încheie tranzitul prin Capricorn, iar noi nu ne-am prea învățat lecția, avem parte de orori pe care le-am mai văzut când Pluton s-a aflat în Rac (semn opus Capricornului). La fel ca atunci, pe la urechi ne-a ajuns cuvântul nazism. Vedem un sistem de putere (Capricorn, Pluton) care acționează după strategii pe care le-am mai văzut de-a lungul istoriei manifestate tot din acea zonă: măceluri, violuri, execuții, gropi comune, distrugere, jaf și oroare, lipsă totală de respect față de viață, toate rămase în urma armatei ruse. Și acum, și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

  Înainte de a rememora pe scurt câteva puncte importante ale tranzitului lui Pluton prin Capricorn, simt nevoia să vă mărturisesc că vederea imaginilor de la Bucha mi-au amintit de momentul în care, prin clasa a VI-a fiind, am deschis o carte despre cel de-al Doilea Război Mondial din biblioteca părinților. Imaginile din lagărele de concentrare m-au urmărit mult timp, câteva nopți bune nu am putut dormi. În mintea mea de copil s-a strecurat o teamă paralizantă, oroarea că oamenii pot tortura și ucide alți oameni la acea scară. Aceeași groază am resimțit-o zilele acestea privind imaginile din Ucraina și a apărut impulsul de a nota câteva gânduri despre ceea ce se petrece în Ucraina.

   

  Simboluri astrologice de luat în considerare

   

  – Pluton este planeta transformărilor profunde, planeta care guvernează ciclurile morții și reînvierii, purificarea (adesea prin suferință și situații extreme, distructive). Dar, această planeta are legătură cu manifestarea puterii la nivel individual, dar și la nivel colectiv, are legătură cu marile sisteme financiare, cu bogățiile din adâncuri, dar și cu plutocrația. Plutocrația este forma de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. În Rusia, acest model funcționează de foarte mult timp. În plus, Pluton este asociat și cu dorința obsesivă pentru putere și control absolut, cu totalitarismul și dictatura. Este planeta care aduce la lumină secretele, Umbra. Energia sa nu lasă nicio piatră neîntoarsă, nimic din ceea ce este corupt, deja mort, de fapt, nu mai rămâne în picioare, ci este supus transformării.

  – Pluton este guvernatorul modern al Scorpionului, semn în care acum se află în tranzit Nodul Sud și se pare că unii manifestă de la nivel înalt, instituțional (Capricorn) cruzimea, sadismul, obsesia pentru putere, energiile joase ale Scorpionului. Însă, privind lucrurile și altfel, sunt declanșatori ai unor schimbări obligatorii prin care trebuie să trecem și prin care nu am vrut să trecem de bunăvoie. Sau poate că pur și simplu nu putem.

  – Capricornul este simbolul structurilor sociale, economice, simbolul tradițiilor, al ascensiunii sociale, dar și al restricțiilor. Tot Capricornul este asociat cu integritatea, cu rezistența în fața celor mai dificile condiții.

  – Nu l-aș ignora nici pe Uranus din Taur care nu face decât să ne arate că am plătit prea mult pentru o iluzorie stare de securitate, inclusiv în legătură cu resursele necesare traiului: mâncare, gaz etc. Dar, despre Uranus vom povesti pe larg altă dată.

  Pluton în Capricorn

  Tranzitul lui Pluton prin Capricorn marchează o perioadă îndelungată (2008 – 2024) în care este necesar să se schimbe radical structurile pe care ne construim viața privată, dar și societatea, sistemele politice, economice, culturale. Evident, aceste schimbări radicale nu se pot petrece peste noapte, nu pot fi ușoare, ci poate chiar dureroase. Ele se petrec în timp. La multe dintre schimbările care clar se impuneau, inclusiv cele legate de exploatarea resurselor naturale, s-a opus extrem de multă rezistență. Cine își putea imagina acum câțiva ani în urmă că azi se pune problema opririi alimentării cu gaze și petrol de la ruși? Am fi făcut acest lucru (care azi ne împinge să explorăm și alt tip de resurse, să găsim soluții, să schimbăm sisteme) de bunăvoie? Puțin probabil.

  S-a mai auzit pe undeva că schimbările de regimuri autoritare, dictatoriale se fac pe cale amiabilă? Nu prea. Dar tranzitul lui Pluton prin Capricorn tocmai energiile necesare detronării dictatorilor trebuia să le aducă, să le trezească în noi. Dacă privim la ceea ce s-a petrecut din 2008 încoace, tiranii lumii au căutat să își consolideze puterea. Rusia este doar un exemplu în acest sens. Au folosit și acești tirani energia lui Pluton în Capricorn, doar că în felul lor. Sigur că nu pot cădea toți deodată, dar unora le sună ceasul, cum se spune, pe măsură de Pluton se pregătește să plece din Capricorn. Folosirea incorectă a puterii lui Pluton conduce la distrugere și la autodistrugere.

  Dar pentru ca un demon să fie alungat, el trebuie adus la suprafață. Cred că asta vedem acum pe scena de război din Ucraina. Marele demon roșu de la est rânjește peste lume pentru ultima oară.  În vreme ce președintele Ucrainei ne arată tuturor că, așa cum spunea J.R.R Tolkien prin gura înțeleptului vrăjitor din Stăpânul inelelor, „Chiar și cel mai mic om poate schimba cursul viitorului.”

  Ne apropiem, așadar, de finalul unei perioade dificile de restructurare radicală pe care fiecare a înțeles-o și a trăit-o în funcție de nivelul său de înțelegere, de evoluție spirituală, intelectuală etc. Dar, pentru că se apropie finalul acestui tranzit, lucrurile par să se precipite, să devină acute. Situațiile cele mai grave, abuzurile trecute cu vederea de-a lungul timpului ne ajung din urmă. Descoperim care sunt limitele instituțiilor și sistemelor care ne reprezintă, după care trăim, pe care ne trăim. Descoperim corupția, putreziciunea acestora. Vedem dincolo de orice urmă de îndoială care sunt jocurile de interese, de putere, îi vedem mai bine pe cei însetați de putere, gata să se folosească de orice mijloace pentru a și-o menține și consolida.

  Dacă tot vorbim de reformare de structuri, organizații și de limitele acestora, iată, acum, în urma discursului lui Volodimir Zelensky, se pune problema reformării unei structuri mondiale importante: Organizația Națiunilor Unite, organizație care pare că nu mai reflectă realitatea actuală, că nu mai face față realității care a venit brusc peste noi.

  „Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul ei este menținerea păcii. Și acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său.

  „Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?” a întrebat Zelenski în discursul său.

   Președintele Ucrainei a mai vorbit despre puterea păcii, despre puterea justiției, despre egalitatea statelor în marile organizații mondiale și în cadrul convențiilor internaționale, indiferent de puterea lor financiară. Iar chestiunea aceasta despre egalitate mă duce cu gândul la ceea ce urmează să ne arate Saturn mai departe prin tranzitul său prin Vărsător, dar și ceea ce urmează să declanșeze viitorul tranzit al lui Pluton prin Vărsător, când puterea grupului, puterea altruismului și a fraternității ar trebui să se instaureze pas cu pas.

  Privim cu toții acum la un monstru al trecutului, la un individ care pare să fi ieșit dintr-o capsulă a timpului în care și-a clocit planurile diabolice tocmai în încercarea de a-și apăra puterea, dar și la un Om, la un adevărat erou care ne arată calea spre un alt viitor, spre un alt tip de leadership. Privim spre omul care a trezit Europa. Așa ne vedem în fața unor măsuri fără precedent, auzim vorbindu-se despre sacrificiu comun, bine comun, valori comune, dezgropăm din fibrele noastre spiritul umanitar, omenia, solidaritatea, fraternitatea etc.

  Slava Ukraini!