• Studii astrologice personalizate

 • foto edit: Emilia Mateiciuc
 • Perioada: 20 martie – 19 aprilie
  Element: Foc
  Calitate: semn Cardinal
  Polaritate: Masculin
  Verb: a fi
  Planeta guvernatoare: Marte
  Metal: Fier
  Culoare: Roşu

   

  PORTRET

  Echinocţiul are loc pe 21 martie, marcând începutul anului zodiacal şi, de aceea poate, Berbecul este simbolul noului început. Acest semn vine o dată cu primăvara, cu căldura şi lumina, simbolizează forţele vieţii care ies la suprafaţă odată cu începerea unui nou ciclu al existenţei. Este primul impuls al mugurelui care dă să iasă în ram şi al firului de iarbă care străpunge pământul. Această forţă, dominată de Marte este însă haotică, poate crea, dar poate şi distruge şi se regăseşte perfect în clocotul naturii din ultima jumătate a lunii martie şi prima jumătate a lunii aprilie.

  Berbecii au simţul aventurii, sunt ambiţioşi şi plini de energie – hiper-reactivi şi impulsivi. Sunt deschişi spre noi idei şi iubesc foarte mult libertatea. Acest semn a avut dintotdeauna reputaţia că reuşeşte să doboare orice obstacol şi este de obicei acuzat că are un comportament foarte egoist în dragoste. Desigur, Berbecii au o plăcere deosebită de a fi în centrul atenţiei, de a seduce pe toată lumea, iar dacă momentul de glorie nu este suficient de prelung se vor considera exploataţi. Pregătiţi surlele, trâmbiţele, trece un Berbec!

  Berbecii sunt foarte dezinvolţi şi prieteni de nădejde. Dominatori? Absolutişti? Poate că da, dar dacă vreţi să-i aveţi în preajmă va trebui să le treceţi cu vederea multe lucruri.

  Berbecul are darul de a contraria pe toată lumea făcând exact ce-l taie capul şi nu dă prea multe parale pe convenţii deşarte. Una dintre cele mai mari provocări pentru Berbeci este aceea că trebuie să înveţe să discearnă între ideile cu adevărat inspirate şi dorinţele de moment, impulsul primului moment în care tind să acţioneze negândit, fără să ţină cont de eventuale amănunte şi repercusiuni. Prin definiţie, Berbecul trăieşte în prezent, extravertit, este semnul elanului spre exterior, nu-l preocupă decât să ACŢIONEZE. Altfel, se plictiseşte de moarte şi abandonează proiecte importante doar pentru că nu are răbdare să le pregătească în detaliu. Ştie cum să simplifice lucrurile, să se lanseze, să demareze, să aleagă (nu face mereu cele mai bune alegeri pentru că nu stă să analizeze), să-i stimuleze pe ceilalţi să lucreze pentru el. Nu va învăţa nimic din ziua de ieri, experienţele trecute nu-i aduc învăţăminte. În viziunea lui, trecutul e trecut şi trebuie uitat cât mai rapid, mai ales dacă ascunde evenimente neplăcute. Nu vede lecţiile de viaţă aferente, experienţa anterioară pe care ar trebui să o acumuleze fiecare individ. Importantă este clipa prezentă şi cum uită repede necazurile trecute, va face cu candoare sau inconştienţă aceleaşi greşeli. Nici viitorul nu merită prea multă atenţie. E prea departe oricum, aşa că nu vă aşteptaţi de la Berbeci să-şi facă planuri pe termen lung, să gândească în perspectivă etc.

  Pentru că la Berbec totul trebuie să se petreacă la mai mult de 100 de km/ora, poate avea dificultăţi în a profita la maximum de timpul şi potenţialul sau. Nu prea ştie să se controleze, să se oprească măcar pentru un minut pentru a analiza situaţia şi apoi să o ducp mai departe, nu ştie să persevereze pentru a da continuitate şi stabilitate lucrurilor. Nu ştie să aibă răbdare, să negocieze, se ambalează, i se urcă sângele la cap, cum se spune în popor, şi are deseori ieşiri violente, fie numai verbal. Chiar dacă nu este întotdeauna evident, Berbecul trăieşte, interior, mereu în tensiune, în încercarea continuă de „a ajunge”. Nu este conştient decât de sine însuşi şi nu pare interesat de ceea ce doresc sau simt cei din jur. Important e doar să nu-i stea în cale şi, desigur, să ia notă imediat de dorinţele sale. Şi dacă se ia notă de dorinţele sale, devine cuceritor prin inocenţă, zâmbete, arată că poate fi politicos şi deschis, că poate să facă favoruri etc.

  Bogaţi în gestică, Berbecii îi vor umili fără milă pe aceia care îi rănesc.

  Încăpăţînaţi până la plus infinit nu vor admite niciodată că au greşit, iar scuzele ies evident din acest peisaj. Nu le veţi putea închide gura sub nicio formă şi vor nega evidenţele dacă nu le susţin teoriile.

  Sunt uşor de identificat în mulţime pentru că ei sunt aceia care riposeaza vehement atunci când consideră că li s-a făcut o nedreptate. Adică, atunci când lucrurile nu ies aşa cum vor ei. Şi de multe ori nu ies pentru că lumea nu se învârte în jurul Berbecilor. Nu se vor feri să ţipe la interlocutor injurii, fie că este vorba despre un poliţist care le dă amendă, pe bună dreptate, fie că este vorba despre o persoană total necunoscută care le-a stat în cale într-un fel sau altul. De cele mai multe ori regretă mai târziu, dar n-o vor arăta niciodată.

  Viața Berbecilor stă de obicei sub semnul schimbărilor de situaţii, al intensităţii, al riscului, pentru că le place să înceapă ceva nou şi să tragă repede concluziile pentru a se îndrepta spre alte zări mai incitante. Esenţial pentru ei este să fie în mişcare, iar provocările, obstacolele nu fac decât să-i stimuleze constant. Tendinţa lor naturală este de a se impune cu orice preţ, de a se face auziţi cu orice preţ, de a deschide căi, drumuri, de a fi pionerii de care lumea are nevoie pentru noi descoperiri. Şi, totuşi, în acest vârtej în care par să-i atragă şi pe mulţi dintre cunoscuţi, nu te simţi neapărat nesigur, pentru că Berbecii sunt foarte direcţi și viteji până la inconștiență. Te pot jigni, e drept, dar în acelaşi timp, poţi fi sigur că nu au planuri ascunse în ceea ce te priveşte, nu sunt vicleni, duplicitari, decât dacă au alte aspecte puternice în acest sens în horoscopul individual.

  ACTIVITĂȚI

  Zodia Berbecului este guvernată de planeta Marte care, în mitologia romană, corespunde Zeului Războiului. De aceea, nativii acestei zodii pot deveni atât de cruzi şi de nemiloşi. Răspunsul lor la stimuli externi se face prin acţiune. Apreciază provocările şi le vor accepta cu mândrie.

  Semnul Berbecului este în analogie cu tot ceea ce simbolizează planeta Marte: războiul, violenţa, puterea, duritatea, obiectele din fier, armele, dar şi curajul, iniţiativa, căldura. La fel, i se pot asocia anumite profesii: pompier, militar, jandarm, mecanic, gravor, chirurg,coafor, acupunctor, constructor, neurochirurg, oculist.

  Indiferent ce profesie ar alege un Berbec, ea trebuie să exprime spontaneitatea sa, curajul, dorinţa sa de a schimba starea lucrurilor. Majoritatea Berbecilor încearcă să pună bazele propriei afaceri sau să se situeze pe o poziţie de lider la birou. Cum e de aşteptat, nu suportă şefii şi dacă nu reuşesc să se impună, să dea tonul, să strălucească, îi veţi recunoaşte după nemulţumirea exprimată vehement că trebuie să se supună altora. Nimeni nu e mai bun, mai deştept şi mai corect decât ei.

  Berbecii au o imaginaţie deosebită şi memorează cu foarte mare uşurinţă date din diverse domenii. Cu o singură condiţie: să le placă ceea ce învaţă. Sunt adesea catalogaţi drept schimbători şi neserioşi, vânători de aventuri şi de senzaţii tari. Trăiesc totul la intensitate maximă şi consumă energie intelectuală şi emoţională mai mult decât alte semne.

  La volan, adoră să fie admiraţi pentru viteza cu care rulează pe şosea şi pentru depăşirile „inteligente” pe care le execută.

  Nu au răbdare să ducă lucrurile până la capăt şi se enervează uşor. De asemenea, sunt artişti în a găsi executanţi pentru lucrurile neplăcute pe care ar trebui să le facă. Dar, dacă cineva încearcă să le ia poziţia vor reacţiona imediat cu hotărâre.

  A greşi, după cum va spuneam este un verb care nu figurează în dicţionarul lor decât pentru alţii şi nu are rost să aşteptaţi să-şi schimbe atitudinea. Nu ştiu să acţioneze cu tact, cu subtilitate, să arate măcar un strop de umilinţă.

  Berbecul se simte bine în orice mediu şi se adaptează uşor atâta timp cât nu intră nimeni în competiţie directă cu el. Dacă se simte contestat va face tot posibilul să demonstreze că este cel mai bun și cel mai curajos, cel mai calificat, cel mai potent din toate punctele de vedere. Dacă i se cere sprijinul, Berbecul se va arată imediat disponibil, mai ales dacă este solicitat de un prieten mai vechi sau un alt apropiat. Ştie să păstreze un secret şi nu va trăda încrederea celorlalţi.

  Nativii Berbec posedă un potenţial energetic foarte mare și depinde de nivelul de evoluție al fiecăruia dacă îl manifestă constructiv sau distructiv. La aceşti indivizi totul pare să fie în stadiu incipient, originar, totul este viu dar nu manifest în dimensiunea terestră, aceea a realizării. Pot deveni cu uşurinţă campioni ai cauzelor pierdute, mai ales pentru că nu au răbdare să evalueze riscurile situaţiilor în care se reped dornici de aventură şi afirmare. Ceea ce trebuie să deprindă orice nativ Berbec este autocontrolul; trebuie să evite să se lase controlat de sentimente negative.

  DRAGOSTE ȘI PRIETENI

  Egoist, dominator, despotic chiar, Berbecul se poate schimba radical în momentul în care se îndrăgosteşte sau îşi întemeiază o familie. Simţul responsabilităţii apare brusc, iar Berbecul nostru este capabil de orice sacrificii, ce-i drept cam dureroase pentru egoul său.

  Atitudinile sale – chiar spiritul de sacrificiu – vin, de fapt, dintr-un soi ciudat de egoism, dar ar fi păcat să considerăm că acest semn zodiacal are numai defecte. Gelos fără să o admită are tendinţa de a-l face să sufere pe celălalt, deşi va lupta intens pentru propria libertate.

  Presiunea afectivă va fi întotdeauna foarte mare lângă un Berbec şi foarte greu de controlat. Bărbaţii, în general, nu apreciază prea mult preludiul şi trec direct la acţiune. Agenda de întâlniri galante va fi mereu plină pentru Berbeci şi vor trăi absolut totul la maximum. Nu există nici un buton pentru reglajul fin. Se ambalează repede şi se îndrăgostesc repede. Cuvântul de ordine este A CUCERI, iar acţiunea se canalizează spre a înfrânge rezistenţa partenerului şi de a trece la acţiune, la a-şi satisface dorinţele puternice şi nu vorbim aici doar de pasiunea fizică. Plăcerea Berbecului de a trăi totul la maximum poate fi periculoasă mai ales pentru partenerii sentimentali ai acestuia. Berbecii ilustrează din plin faptul că de la dragoste la ura nu este decât un pas. Un pas greşit e suficient şi poţi transforma iubirea parenerului/partenerei Berbec în ură. Nu vă aşteptaţi la fineţe; e alb sau negru; e pasiune sau indiferenţă, e iubire sau dispreţ. Sexualitatea este foarte importantă pentru Berbeci şi stă şi ea sub semnul vitezei, al intensităţii, al schimbării. Berbecii nu sunt semnul gesturilor rafinate, al complicaţiilor şi vorbelor de duh. Cum am mai spus, acţiune, acţiune, acţiune şi poate tendinţa de a forţa lucrurile în favoarea lor, pentru a obţine ceea ce doresc.

  Impulsivi, Berbecii leagă repede relaţii amicale, dar majoritatea nu sunt de durată. Simţul foarte dezvoltat al aventurii îi poate face să se alieze rapid cu persoane care li se par interesante, dornice să le servească anumite interese de moment şi care, mai ales nu afişează rezistenţă la tendinţa lor de a domina, de a dirija. Ca şi în dragoste, planul amical stă sub semnul răsturnărilor de situaţie, mai ales din pricina superficialiatii şi a imposibilităţii de a se ataşa profund. E posibil ca prietenul să fie văzut într-o zi drept duşman, cu reciproca valabilă. Această instabilitate a relaţiilor Berbecilor vine şi din lipsa răbdării de a cugeta şi de aceea trec de la dezamăgiri la momente de euforie. Au încredere în forţele proprii şi au încredere în ceilalţi, în mod naiv aproape. De aceea, se vor simţi dezamăgiţi de foarte multe ori.

  Aşa cum am spus mai sus, sunt direcţi, nu ştiu să mintă, nu e nimic ascuns sau complicat. Prietenul dvs. Berbec se va arăta aşa cum este. Ce-i în guşă, şi-n căpuşă, cu alte cuvinte. Puteţi dormi liniştiţi, nu va cloci vreun plan elaborat împotriva dvs. N-are timp şi nici răbdare. Dacă îl veţi deranja cu ceva, vă va spune pe loc de la obraz, poate vă dă şi-un brânci, cine ştie. Dar, dacă nu puneţi paie pe foc şi bateţi în retragere, conflictul se stinge imediat. Asta nu înseamnă că vă va ierta, ci mai degrabă că vă va tăia de pe listă şi vă va ignora pentru tot restul vieţii.

  În general, Berbecii nu se supără, nu se enervează pe anumite persoane, ci mai degrabă pe idei sau situaţii care li se par intolerabile. După un potop de proteste şi argumente se vor potoli şi vor uita rapid, arătându-se surprinşi dacă după o anumită perioadă mai menţionaţi ceea ce s-a întâmplat. Unii dintre Berbeci vor căuta chiar să-şi ceară scuze sau să lămurească situaţiile tensionate pe care le au cu indivizii pe care îi consideră duşmani. Dar, doar dacă li se oferă ocazia, doar dacă zăresc uşa întredeschisă. Şi asta pentru că, în esenţă, Berbecii caută acceptarea celorlalţi, admiraţia celorlalţi.

  Îi putem compara pe Berbeci cu copiii foarte mici care vor să fie mereu în centrul atenţiei şi care ţipă până obţin ceea ce doresc de la părinţi. Părinţii le dau, doar ca să aibă un moment de linişte. Aşadar dacă picaţi în mrejele vreunui amic Berbec, pregătiţi-vă să cedaţi în favoarea lui, pregătiţi-vă să-l ascultaţi când vă spune ce aveţi de făcut, cum să luptaţi pentru idealuri, între noi fie vorba, de neatins. Veţi constata că aveţi lângă dvs. pe cineva care se va simţi dator să vă spună cum să vă trăiţi viaţa şi chiar să ia atitudine în faţă celor care, în viziunea sa, v-au călcat pe bătătură. Vă va împinge de la spate să luptaţi, pentru că nu-i plac oamenii slabi care îşi plâng de milă. Alături de un prieten Berbec veţi trece de la agonie la extaz. Cum răbdarea şi toleranţa îi sunt necunoscute e probabil să trăiţi alături de el multe momente intense, chiar dacă pentru dvs. vor părea penibile. Spre exemplu, la restaurant, va căuta nod în papură: chelneriţa e prea grasă, cafeaua prea rece şi a fost adusă cu întârziere, aşa că ar fi cazul să bată cu pumnul în masă şi să cheme patronul. Dacă va fi însă mulţumit de servicii, va lăsa cu generozitate un bacşiş mult mai mare decât se practică.

  Pentru că îi place să fie admirat, va sări în ajutorul prietenilor şi al familiei, dacă aceştia au nevoie, dar nu uitaţi să vă arătaţi recunoscători. Chiar dacă vă va spune că nu e nevoie să îi mulţumiţi atât, nu-l credeţi pe cuvânt. Îi place să o facă pe generosul, pentru că vrea să se simtă apreciat, mai ales de către persoana iubita. Poate face imposibilul pentru cei dragi, dar trebuie să simtă imediat gratitudinea acestora.

  BANI

  Berbecii nu au fost niciodată recunoscuți pentru cumpătare. Impulsul îi mână de la spate, banii încep să-i arda la degete și cum traiesc sub semnul lui „Am văzut, mi-a plăcut, trebuie să am ACUM”, e ușsor de dedus cam care e situația lor financiară, în general. Înainte de toate, Berbecii sunt interesați de A FI și nu de A AVEA bani, de a pune la ciorap pentru vremuri de restriște. Optimiști din fire, au deseori perioade de cheltuieli excesive pentru că sunt convinși că se vor reface rapid. Știu să obțină bani, dar nu știu să lucreze în profit.

  SĂNĂTATE

  Despre Berbec se spune că guverneaza capul, de aceea, acesta este atât punctul său forte, cât și punctul său slab. Berbecul guvernează oasele craniului și ale feței, vena cefalică, carotida temporală și internă, mușchii capului. De asemenea, Berbecul este asociat cu encefalita, crizele epileptice şi cu orice inflamare a creierului care poate cauza ameţeli, greaţă sau delir, dar şi cu orice formă de toxemie.

  In cazul Berbecilor, există riscul migrenelor repetate, al loviturilor la cap, al infecțiilor (în special la ochi, nas, dinți), al nevralgiilor faciale, al insomniilor. Este posibil ca în cazul anumitor Berbeci, durerile de cap să aibă ca sursă o infecție la rinichi, spre exemplu, deci aceste simptome nu trebuie ignorate cu obstinența caracteristică. Reacțiile Berbecilor la boală sunt foarte evidente, intense, dar de obicei de scurtă durată. Poate că vor face febra mare în caz de răceală, și vorbim aici de 40 de grade, dar aceasta se stinge repede, iar energia vitală deosebită îi ajută să se refacă repede. Berbecii născuti la finele lui martie și în luna aprilie pot avea probleme cu genunchii, sensibilitate a stomacului (cel mai probabil hiperaciditate), piele sensibilă cu numeroase iritații, erupții etc., mai ales pe față. Berbecilor nu le prea place să apeleze la medic și nici să înghită pastile.

  Așa cum am spus mai sus, Berbecii sunt foarte optimiști și consideră ca nimeni nu poate realiza ceva mai bine decât ei. De aceea, se angajează în foarte multe lucruri, cu toate forțele și ajung la frustrari, stres, epuizare fizică și nervoasă. Poate că nu vor avea căderi psihice ca alte semne zodiacale, dar se pot alege cu un ulcer de toată frumusețea.

X