• Studii astrologice personalizate

 • Opoziția dintre Luna în Berbec și Soarele din Balanță are loc la grad perfect, pe 20 octombrie, la ora 17:56, ora României. În harta lunației, Ascendentul este în Berbec, iar Marte, guvernatorul acestuia, se găsește în conjuncție separantă cu Soarele, în casa VII. Luna se află în Berbec și în casa I. Ce remarcăm imediat este Careul în T, în semne Cardinale, care are la bază opoziția Soare-Lună, iar vârful este reprezentat de Pluton, aflat în careuri cu Luminătorii. De aceea, vorbim mai mult ca oricând de o energie transformatoare, aproape brutală, vorbim de forțe menite să ne trezească puterea interioară și forța creației. Doar că ea nu poate fi folosită orbește, doar pentru sine, ci este nevoie să îi avem în vedere și pe ceilalți, interesul comun, binele comun.

  Este posibil ca peste păsurile noastre mărunte, peste preocupările egoiste, să se prăvălească adevăruri și realități dureroase, poate tocmai lucrurile de care am fugit mai abitir până acum. Privindu-l pe Pluton, tronând în casa X a hărții lunației, mi-am adus de aminte de vorbele lui Kant, la care poate-am face bine să medităm zilele acestea, când încărcătura emoțională este atât de mare:  „Două lucruri umplu sufletul de o admirație și o venerație mereu crescândă și nouă, în măsura în care reflecția și le întipărește și se atașează de ele: cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine”.

  Pluton vine să pogoare legea morală, fie că ne place sau nu, lăsând puțin loc pentru văicăreli egotice, sancționând aruncatul pisicii de la unul la altul, creând acea energie menită să ne trezească brutal din iluzionări și ipocrizii. Când Focul Berbecului ne inflamează și suntem gata să inițiem ceva, ce manifestăm? Când arătătorul nostru se întinde creator spre lume, atingându-i pe ceilalți, ce puteri izvorăsc de acolo? Manifestăm scânteia divină, adică legea morală? Sau, fără să ne mai pese de semenii noștri, fără să ne mai pese de echilibrul ce ar trebui să existe între noi și între lumi, revărsăm agresivitate, orgolii, egocentrism, separare, neasumare?

  Privind la harta acestei lunații mă întreb dacă suntem capabili să lăsăm deoparte frustrările și proiectarea lor asupra altora, dacă găsim loc pentru asumare, pentru mai puțin zgomot, pentru adevăr, corectitudine și echilibru.

  Careurile pe care le face Pluton cu Luminătorii, dar și cu Marte prevestesc situații explozive, frământări personale și sociale, jocuri periculoase de putere, un impact distructiv al celor aflați la putere asupra poporului, asupra noastră. Lipsa de integritate poate deveni foarte vizibilă, interesele meschine mai transparente și mai revoltătoare. Compromisul de dragul capitalului electoral nu mai poate funcționa, însă.

  Ne putem pune speranțele în energia lui Jupiter, aflat în aspect armonios cu Luminătorii și cu Marte, dar și în calitățile Racului, semn opus Capricornului în care se află Pluton, vârful Careului în T. Avem nevoie de empatie, de simțul responsabilității, față de noi înșine și față de alții, avem nevoie de acel sentiment de comuniune, de familie, de coeziune și de grijă unul față de altul. Dar avem nevoie și de disciplină, altruism, de asumare și de curajul de a opta pentru schimbări radicale, pentru desprinderea de modele personale, dar și sociale învechite.