• Studii astrologice personalizate


 • Venus traversează misteriosul semn al Scorpionului, în perioada 21 noiembrie – 15 decembrie,   deschizând astfel porțile spre profunzimile noastre sufletești, afective, dar și spre ceea ce am putea numi Infernul propriilor dorințe și pasiuni. Aceasta este o perioadă în care putem trece mult mai ușor granițele a ceea ce consideram a fi tabu, periculos, de nefăcut. Pentru că reverberațiile dorințelor străpung voalul subțire al ipocriziilor zilnice, al unor sisteme de valori ce pot fi superficial „cuminți” și ne obligă la o sinceritate adesea dureroasă, la o privire înăuntru, spre ceea ce declanșează pentru unii ispita, pentru alții procese alchimice de purificare și transformare.

  Acest context astral mi-a adus aminte de clasicele de acum versuri de la Enigma:

  „Sade dis moi

  Qu’est-ce que tu vas chercher ?

  Le bien par le mal

  La vertu par le vice

  Sade dit moi pourquoi l’évangile du mal ?

  Quelle est ta religion où sont tes fidèles ?

  Si tu es contre Dieu, tu es contre l’homme

  Sade es-tu diabolique ou divin ?”

  Sub niciun alt tranzit nu vom simți mai puternic că propriile pasiuni pot deveni obsesie, tortură, de necontrolat. Pentru unii dintre noi ar putea declanșa însă un travaliu interior de care avem nevoie periodic pentru a ajunge la bine printr-un rău real sau perceput, pentru a înțelege valoarea virtuții, trecând prin lamele tăioase și mutilante ale viciului. Poate că nu e nicicând mai potrivit să privim dimensiunea bună a răului și virtutea viciului. Acestea pot să ne aducă în acel punct de criză atât de necesar purificării, vindecării, în acel punct al înțelegerii că tot ceea ce am perceput la un moment dat ca fiind un rău, o tulburare a sufletului, a capacității de a iubi a fost un rău necesar pentru a înțelege capacitatea purificatoare a iubirii înălțate dincolo de limitele carnale.

  Nicio altă energie nu ne poate purta mai aprins între diabolic și divin pentru a ne privi în față slăbiciunea și puterea, îngerul și diavolul interior. Niciun alt semn nu permite o mai puternică apropiere de esența noastră, iar prezența planetei Venus în Scorpion deschide drumul spre înțelegerea esenței contopirii dintre două spirite și prin intermediul dimensiunii magice a sexualității. Cu cât mai adânc misterul pasiunilor trezite de Venus în Scorpion, cu atât mai mare potențialul de dezgolire a sufletului, de confruntare cu propria vulnerabilitate, în fața misterului de nepătruns al celuilalt. Energia acestui tranzit ne-ar putea reaminti tuturor că pentru a putea fi una cu altă persoană, trebuie mai întâi să fim una cu noi înșine, conștienți de propriile umbre. Altfel, relația cu celălalt, devine în decursul acestui tranzit un prilej de coborâre în Infern, de întâlnire cu ceea ce nu vrem să vedem la propria persoană, la propriul mod de a înțelege iubirea și de a iubi.

  Tranzitul planetei Venus prin Scorpion ridică foarte adesea problema manifestării puterii în viața de cuplu, adică avem ocazia să descoperim în ce fel Sade face parte din viața noastră amoroasă. Se poate conștientiza mai ușor acum dacă relația din care facem parte se bazează pe supunere și dominare, pe manipulare și control, pe subjugare. Nevoia de a-l pedepsi pe celălalt poate fi mai mare, dar în cele din urmă acest tip de acte are rol de auto-pedepsire și tinde să lucreze contra noastră prin faptul că ne facilitează evitarea propriului abis interior, evitarea unor adevăruri sufletești neplăcute, dureroase, poate chiar chinuitoare.

  Confruntarea cu propriile noastre trăiri, dar și cu cele ale partenerului/partenerei poate fi mai dificilă sau de-a dreptul copleșitoare, iar din dorința de a scăpa de sentimente de vină ori de rușine (adesea față de propriile dorințe) am putea căuta un țap ispășitor în celălalt. Îl sacrificăm? Îl izgonim încărcat cu propriile noastre „păcate”?

  Poate că ar fi mai constructiv să privim cu realism la posibila asimetrie din relațiile noastre amoroase, din viața de cuplu. De foarte multe ori, unul dintre parteneri este mai atașat, iar celălalt mai detașat, ceea ce îi conferă putere. Cel atașat va trece fără să vrea în postura de a încerca să se facă plăcut prin orice mijloace (inclusiv prin manipulare emoțională și sexuală), dar adesea printr-o atitudine de supunere. Se poate întâmpla ca partenerul mai detașat să se simtă sufocat de dependența celuilalt și să caute să se elibereze, ceea ce înseamnă o adevărată tortură pentru partenerul dependent.

  Acest tip de dinamica poate să apară în mai toate cuplurile, chiar dacă numai episodic, iar tranzitul planetei Venus prin Scorpion ne poate ajuta să o depistăm, să o înțelegem, să o depășim prin curajul de a cultiva încrederea reciprocă și împuternicirea reciprocă. Aceasta ne permite să ne vedem reciproc așa cum suntem, îngeri și demoni, în același timp.

  În perioada următoare e posibil ca puritatea relațiilor noastre să fie testată, să descoperim în noi capacitatea de a sesiza putreziciunea care se ascundea după iluzii, puterea de a înțelege ce este insuficient și ce este prea mult. De aici începe transformarea, rescrierea „evangheliilor” interioare dinspre întuneric, spre lumina iubirii transformatoare și vindecătoare de răni profunde.

X